Lisää varastotilaa

Portaiden alle komero

Yrittäjänä täytyy taipua moneksi, kuten esim. remonttireiskaksi 🙂 Meillä yritystoiminta kaipasi lisää varastotilaa ja sitä päätettiin saada remontoimalla avoportaikko umpeen ja rakentamalla alle komero. Koska itsellä ei tällaisista remonttihommista juurikaan kokemusta ollut, apua yritettiin etsiä netistä. Kovinkaan seikkaperäisiä neuvoja ei löytynyt ja siksi ajattelimme dokumentoida oman projektimme avuksi muille vastaavaan hommaan ryhtyville.

Kyseessä oli siis perinteinen mäntypuinen avoportaikko, jonka askelmat oli tarkoitus levyttää umpeen ja rakentaa portaiden alle mahdollisimman suuri komero.

Portaiden alle komero

Portaiden alle komero

Ensinnäkin hyvät ja asiaan sopivat työkalut ovat olennaisen tärkeitä. Perustyökalujen lisäksi meillä oli tässä projektissa käytössä sirkkeli (jiiri), naulapyssy + kompressori, pistosaha ja akkuruuviväännin/-porakone. Osa työkaluista oli lainassa, koska kaikkea ei kannata itselle ostaa, jos niitä ei myöhemmin tai kovinkaan usein tarvitse. Erittäin tärkeää on myös remonttiapu, jollaisena tässä tapauksessa toimi aviomieheni.

Toiseksi mietimme, mistä materiaaleista komero tehtäisiin. Komeron runko päätetiin tehdä kertopuusta, jota käytetään myös väliseinien rakentamiseen. Komeron ulos näkyvä seinä verhoiltaisiin paneelilla, koska se tuntui helpoimmalta materiaalilta tähän tarkoitukseen. Oveksi päätettiin laittaa taiteovi, koska se veisi vähän tilaa avautuessaan ja oviaukon koko ei olisi niin tarkka. Lisäksi tarvittaisiin vielä reunalistaa peittämään paneelien päät komeron nurkassa ja siistimään oviaukon reunat. Portaiden aukot peitettäisiin ohuella kovalevyllä.

Niin kuin jo aiemmin totesinkin, remontoinnista ei meillä ollut paljonkaan aiempaa kokemusta, ja sen vuoksi oikeiden materiaalien etsinnässä haasteelliseksi osoittautui oikeiden termien löytäminen. Vaikka tiesi millaista materiaalia halusi, sitä oli hankala etsiä, koska ei tiennyt sille juuri oikeaa sanaa. Tietokoneen ääressä kului muutama hetki aikaa ennen kuin oikeat termit löytyivät.

Materiaalien valinnan jälkeen laskettiin menekki. Se olikin hieman haasteellista, mutta laskelmissa osuttiin kuitenkin niinkin paljon oikeaan, että ainoastaan yksi kertopuu ostettiin turhaan. Meidän komeron materiaalimenekki oli tällainen:
– kertopuu (39X66X2550mm) x 4
– paneeli (8X175X2080mm) x 2 pkt (à 1,7 m2)
– reunalista (22×25/15x3600mm) x 2
– kovalevy (3,0X1220X2745 mm) x 1

Näiden materiaalien lisäksi tarvittiin vielä kulmarautoja, nauloja, ruuveja, maalia, rakennusliimaa ja akryylimassaa.

Sitten vain tekemään 😀

Päätimme aloittaa rungon rakentamisen oven yläpuolelle tulevasta osasta. Tuntui helpommalle mittailla komeron sivuseinän mittoja, kun komeron etuseinän paikka olisi tarkkaan selvillä. Tässä mieheni ruuvaa ihka ensimmäistä rungon osaa kattoon.

Portaiden alle komero 1

Etuseinän piti siis ulottua vasemmalla olevasta seinästä portaiden ”sisäpintaan”. Alla on havainnollistava kuva. Ensimmäinen rungon osa piti siis olla tuo kyseinen mitta vähennettynä sivuseinän paksuudella (eli kertopuun paksuus + paneelin paksuus).

Portaiden alle komero 2

Kun etuseinän paikka oli selvillä, pääsimme rakentamaan sivuseinän runkoa. Se oli aluksi tehtävä lattialla, koska paneelien kiinnittäminen portaikon kaiteen raoista ei olisi onnistunut.

Portaiden alle komero 3

Päätimme laittaa kertopuun sivuseinän runkoon ns. sivuttain, jotta se kutistaisi komeron sisätilaa mahdollisimman vähän. Alajuoksun piti olla juuri oikean mittainen. Sen piti ulottua rungon etuseinästä kohtaan, jossa portaikko kääntyy, ja siinäkin portaiden ”sisäpintaan” asti. Rungon pystypuiden mittojen ei onneksi tarvinnut olla niin millilleen, koska niiden päät tulisivat jäämään portaiden ”sisäpuolelle” piiloon. Pystypuut kiinnitettiin alajuoksuun kulmaraudoilla.

Portaiden alle komero 4

Sivuseinän runko koostui alajuoksusta ja kolmesta pystypuusta. Kun runko oli valmis, ruvettiin kiinnittämään paneeleita. Oikeaan mittaan pistosahalla sahattujen paneelien ”päällekkäin” latominen oli helppoa niissä olevien ponttien ansiosta. Runkoon paneelit kiinnitettiin naulapyssyllä naulaamalla. Osa paneeleista kiinnitettiin runkoon lattialla, minkä jälkeen runko nostettiin omalle paikalleen. Runko kiinnitettiin lattiaan rakennusliimalla.

Portaiden alle komero 5

Loput paneelit naulattiin osittain runkoon ja osittain portaiden sisäpuolelle. Kun panelointi oli valmis, rungon pystypuut kiinnitettiin portaisiin ruuveilla.

Portaiden alle komero 6

Kun sivuseinä oli valmis, jatkettiin oven yläpuolisen rungon tekemistä. Rungon piti ulottua sen verran alas, että taiteoven alle jäisi pieni rako.

Portaiden alle komero 7

Myös etuseinä piti luonnollisesti paneloida. Pistosahalle olikin töitä, kun etuseinää varten piti sahailla muutama kertopuun levyinen pieni paneelin palanen. Tässä minä kyseisessä puuhassa.

Portaiden alle komero 9

Naulaimen kanssa piti varoa sormia näin pieniä paloja naulatessa.

Portaiden alle komero 8

Vihdoin oli etuseinäkin paneloitu ja komero alkoi jo näyttää hieman komerolta.

Portaiden alle komero 10

Panelointia kaipasivat myös komeron sivuseinän ja portaiden väliin jäävän aukon takaosa ja toinen sivu. Aukon takaseinän paneloimiseksi piti ensin tehdä kertopuusta pystypuu aukon toiseen nurkkaan, jotta paneeleiden naulaus myös toisesta reunasta onnistuisi. Tämän jälkeen paneelit sahattiin vain sopivaan mittaan ja naulaus kiinni.

Portaiden alle komero 12

Askelmien välit peitettiin ohuella, valkoiseksi maalatulla kovalevyllä, josta sahattiin pistosahalla jokaiseen väliin sopiva pala. Pala kiinnitettiin ylälaidasta rakennusliimalla askelman alapinnassa olevaan ns. lapsiesteeseen ja alareunasta naulaimella askelman takareunaan. Levyn alareunaan voi halutessaan laittaa ennen naulaamista esim. äänieritysmassaa, etteivät portaat alkaisi kovin narista. Levyjen reunaan jäi rakoja, jotka peitettiin valkoisella akryylimassalla.

Portaiden alle komero 11

Oviaukon näkyvät kertopuut hiottiin ja maalattiin valkoisiksi. Lopuksi reunalistoilla siistittiin nurkat ja oviaukon reunat. Ovi kiinnitettiin oven mukana tulleiden ohjeiden mukaan seinään ja kaapin runkoon.
Ja valmista tuli 🙂

Portaiden alle komero 13

Tällä tavalla meille siis saatiin näppärä ja ihan hyvännäköinen komero portaiden alle ja rahaa materiaaleihin kului kaiken kaikkiaan vain alle 180 euroa. .